Hong Kong

Hong Kong (engelsk stavning, Hongkong på kantonesiska) är en särskild administrativ region i södra Kina, söder om provinsen Guangdong.

I upptakten till första opiumkriget 1839 ockuperade britterna Hong Kong-ön och Kina tvingades i fredsfördraget 1842 avträda ön. Den blev därefter en brittisk kronkoloni, men handeln i området skedde fortfarande huvudsakligen i Guangzhou.

Genom andra opiumkriget (1856-1860) fick britterna kontroll även över Kowloon, en halvö av det kinesiska fastlandet precis norr om Hong Kong-ön. År 1898 arrenderade britterna de så kallade New Territories på 99 år framåt. Den kinesiska befolkningen, som huvudsakligen bodde i Nya territorierna, uppskattas ha varit ca 6.000 år 1900. Drygt 90 % av befolkningen idag är kineser. Antalet invånare räknas till drygt 7.200.000.

Under andra världskriget var Hong Kong ockuperat av Japan, men efter dess kapitulation 1945 återgick området till brittiskt styre. Hong Kong blev snabbt ett alternativ för kineser som ville flytta från oroligheter före och efter kommunisternas maktövertagande 1949. Många av dessa migranter och flyktingar kom från Shanghai, även om den stora majoriteten av Hongkongbor har sina rötter i Guangdongprovinsen.

Hong Kong var en brittisk besittning från 1842 till 1997 och är idag tillsammans med Macau en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn ”Ett land, två system” har Hong Kong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system och därför kan man inte säga att Hong Kong tillhör ”det riktiga Kina”. I motsats till Kina behövs inte visum till Hong Kong.

Guangdongprovinsen och pärlflodsdeltat utgör en viktig marknad för Hong Kongs tjänstebaserade ekonomi. Dominerande sektorer i Hong Kongs ekonomi är logistik, finans, turism och handel. Hong Kongs regering och näringsliv söker allt närmare ekonomisk integration med södra och västra Kina.

Den spektakulära hamnen med sin kombination av hav och skyskrapor, shoppingmöjligheterna och den säregna brittisk-kinesiska atmosfären drar många besökare. Det senaste nöjesfältet, som lockar till sig många turister från kinesiska fastlandet, är ett Disneyland som öppnades på Lantau den 12 september 2005. Peak Tower på Hong Kong-ön är också ett populärt turistmål för den som vill ha utsikt.

Hong Kong indelas vanligen i Hong Kong-ön, Kowloon, New Territories och de utanförliggande öarna. Områdets administrativa centrum ligger på Hong Kong-öns norra sida, vid Victoriahamnen.

Ovanstående text är till största delen hämtad från Wikipedia.